Καιρός να μάθουμε πώς οι άλλες χώρες απολαμβάνουν την πιο αγαπημένη παγωμένη λιχουδιά στον κόσμο.
Αυτά είναι τα 10 πιο παραδοσιακά παγωτά του κόσμου…
Τα 10 παγωτά
Νέα Ζηλανδία: Παγωτό Hokey Pokey
Ιαπωνία: Mochi
Γερμανία: Spaghettini
Ισπανία: Παγωτό σε διασκεδαστικά σχήματα
Ιταλία: Gelato
Σαν Φρανσίσκο: Παγωτό Taiyaki
Τουρκία: Dondurma
Κούβα: Mantecado
Ταϊλάνδη: I Tim Pad
Νότιες ΗΠΑ: Κρέμα χιονιού
1. Νέα Ζηλανδία: Παγωτό Hokey Pokey
Η συγκεκριμένη γεύση παγωτού συναντάται στη Νέα Ζηλανδία και ενδέχεται να ποικίλλει ανάλογα με το κατάστημα που το σερβίρει. Ωστόσο, πρόκειται κατά κύριο λόγο για παγωτό με γεύση αποκλειστικά βανίλιας συνοδευόμενο από γενναιόδωρες δόσεις από κομμάτια κηρήθρας. Η γεύση του είναι πλούσια και κρεμώδης, είναι δημοφιλές σε όλα τα βόρεια και νότια νησιά της Νέας Ζηλανδίας, ενώ διατίθεται ακόμη και σε παντοπωλεία.
2. Ιαπωνία: Mochi
Διαθέσιμο σχεδόν σε κάθε πόλη στην Ιαπωνία, μοιάζει αρκετά με τα στρογγυλά γλυκίσματα macaroons. Φτιάχνεται σε μέγεθος μικρής μπουκιάς, τυλιγμένη σε τριμμένη πάστα ρυζιού, ώστε να μη λιώσει, ενώ κάθε μπουκιά περιέχει μόλις 100 θερμίδες.
3. Γερμανία: Spaghettini
Κι όμως αυτός ο τύπος παγωτού δεν έρχεται από την Ιταλία. Αντιθέτως, θα το βρείτε σε όλη τη Γερμανία. Οι σεφ ζαχαροπλαστικής δημιουργούν ένα παραδοσιακό μπολ με μακαρόνια, μόνο που δεν προορίζεται για δείπνο, αλλά για επιδόρπιο. Πώς το καταφέρνουν; Το παγωτό βανίλια λειτουργεί ως χυλοπίτες, ο πουρές φράουλας μετατρέπεται σε σάλτσα μαρινάρα, ενώ οι νιφάδες καρύδας παίρνουν τη θέση της παρμεζάνας.
4. Ισπανία: Παγωτό σε διασκεδαστικά σχήματα
Περιπλανώμενοι σε ένα δρόμο με παντοπωλεία σε οποιαδήποτε μεγάλη ισπανική πόλη – από τη Μαδρίτη ως τη Βαρκελώνη, πιθανότατα θα συναντήσετε το Frigo, μια μάρκα παγωτού που προσφέρει την παγωμένη απόλαυση σε μια ποικιλία ιδιόμορφων σχημάτων, από πυραύλους έως πίτες. Για μια πιο γκουρμέ εμπειρία, κατευθυνθείτε στη Μαδρίτη όπου μπορείτε να επισκεφθείτε το Rocambolesc Gelateria, όπου -ανάμεσα σε άλλες λιχουδιές- μπορείτε να απολαύσετε ένα απολαυστικό σορμπέ καρύδας και βιολέτας που μπορείτε να το γεμίσετε με ένα «σύννεφο» από καραμελωμένο βαμβάκι.
5. Ιταλία: Gelato
Ενώ εξερευνάτε τους αρχαίους ρωμαϊκούς δρόμους κάτω από τον ήλιο στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας, δεν μπορείτε να μην κάνετε μια στάση για gelato. Διαχρονική παράδοση που χρονολογείται από την Ιταλική Αναγέννηση, το gelato είναι δροσερό, μοιάζει με το παραδοσιακό παγωτό, αλλά στην πραγματικότητα είναι χαμηλότερο σε λιπαρά, εμποτισμένο με πολλά είδη γλυκών και αλμυρών μπαχαρικών και άλλων συστατικών.
6. Σαν Φρανσίσκο: Παγωτό Taiyaki
Παγωτό σε χωνάκι «ψαριού» και αρκετά συνηθισμένο στην Ιαπωνία, το taiyaki είναι αρκετά σπάνιο στις ΗΠΑ, με εξαίρεση το Σαν Φρανσίσκο, όπου αποτελεί αγαπημένη λιχουδιά. Φτιάχνεται από κέικ τηγανίτας ή βάφλας και στη συνέχεια μπαίνει σε καλούπι με σχήμα ψαριού. Στο κάτω μέρος της «ουράς» στο χωνάκι τοποθετείται μια ζαχαρούχα κόκκινη πάστα βανίλιας, ενώ από πάνω μπορείτε να επιλέξετε την αγαπημένη σας γεύση παγωτού.
7. Τουρκία: Dondurma
Φτιαγμένο με σαλέπι και ρίζα μιας ορχιδέας που φυτρώνει μόνο εγχώρια, το συγκεκριμένο παγωτό είναι εξαιρετικά ελαστικό, όπως η μοτσαρέλα. Κι όμως, είναι κρύο σαν το κλασικό παγωτό. Θα το βρείτε σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων, σερβίρεται σε όλη τη χώρα, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα εφικτό να το απολαύσετε εκτός της Τουρκίας, καθώς η συγκεκριμένη ρίζα ορχιδέας είναι παράνομο να εξαχθεί.
8. Κούβα: Mantecado
Παραδοσιακή κουβανέζικη γεύση, το παγωτό mantecado, έχει βάση κρέμας με μικρές δόσεις κανέλας και μοσχοκάρυδου. Ωστόσο, αν αγαπάτε περισσότερο τα φρούτα, αναζητήστε το παγωτό coco glace με γεύση καρύδας, που σερβίρεται μέσα σε κέλυφος καρύδας.
9. Ταϊλάνδη: I Tim Pad
Στην Ταϊλάνδη, οι σεφ ζαχαροπλαστικής δεν ανακατεύουν το παγωτό τους, αλλά το παγώνουν σε επίπεδη επιφάνεια, την οποία στη συνέχεια ξύνουν, ώστε να δημιουργήσουν ένα κυκλικό, λεπτό σχήμα που μετατρέπεται σε μικροσκοπικό ρολό παγωτού.
10. Νότιες ΗΠΑ: Κρέμα χιονιού
Η διαχρονική παράδοση για τη δημιουργία του παγωτού από χιόνι είναι η εξής: γεμίζετε ένα μπολ με χιόνι, ρίχνετε λίγη ζάχαρη, γάλα και εκχύλισμα βανίλιας και σε ελάχιστα λεπτά απολαμβάνετε το πιο οικονομικό και εύκολο παγωτό. Υγιεινό; Μάλλον όχι απόλυτα. Νόστιμο; Σίγουρα ναι.
Διαβάστε ακόμη:
Post Views: 93