χρηστικά

8 πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε να ανεβάζετε στα social media

Ας δούμε παρακάτω πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αναρτάτε στους λογαριασμούς σας στα κοινωνικά δίκτυα.

Μην ξεχνάτε ποτέ πως το ίντερνετ είναι δημόσιο. Επομένως, κάθε ανάρτηση που κάνετε, μόλις ανέβει στο διαδίκτυο σταματά ουσιαστικά να είναι ιδιωτική και υπό τον έλεγχό σας και μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας σε μελλοντικό χρόνο. Αυτό μπορεί να αποβεί πολύ προβληματικό στο εργασιακό περιβάλλον ή σε αναζήτηση δουλειάς. Ακόμα και αν ο τωρινός ή μελλοντικός εργοδότης σας δεν έχει πρόσβαση στις αναρτήσεις σας, είναι πολύ σύνηθες να γίνονται οι συνάδελφοι διαδικτυακοί φίλοι, και επομένως να μπορούν να δουν κάθε τι που έχετε ανεβάσει στους λογαριασμούς σας. Ας τους κρατήσετε λοιπόν αυτούς όσο πιο «καθαρούς» γίνεται. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αναρτάτε στους λογαριασμούς σας στα κοινωνικά δίκτυα.

Τα 8 πράγματα

  1. Βρισιές

  2. Επιθετικό λόγο

  3. Ενήλικο περιεχόμενο

  4. Παράνομο περιεχόμενο

  5. Προσβλητικά αστεία

  6. Αρνητικά σχόλια για τη δουλειά / τον εργοδότη / τον προϊστάμενό σας

  7. Γραμματικά και συντακτικά λάθη

  8. Απειλές

1. Βρισιές

Η γλώσσα που χρησιμοποιείτε στο διαδίκτυο πρέπει να είναι αυτή που θα χρησιμοποιούσατε και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους συναδέλφους σας. Μπορεί να σκέφτεστε πως μία ή δύο πιο ακραίες εκφράσεις μια στο τόσο μεταξύ φίλων δεν είναι κάτι τόσο κακό, δεν θα έπρεπε όμως να αφήσετε αυτή την εικόνα να σας χαρακτηρίσει προς τα έξω. Το ιδανικό θα ήταν να προσέχετε το λεξιλόγιό σας τόσο στο ίντερνετ όσο και στην καθημερινότητά σας.

2. Επιθετικό λόγο

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι εξαιρετικός τόπος ανταλλαγής απόψεων, φροντίστε όμως αυτή να γίνεται με πολιτισμένο τρόπο, και αποφύγετε να μπλέκεστε σε καβγάδες. Η εικόνα ενός επιθετικού και μονίμως αρνητικού ανθρώπου δεν θα είναι καθόλου αρεστή σε έναν μελλοντικό πιθανό εργοδότη.

3. Ενήλικο περιεχόμενο

Μια φωτογραφία σας στην παραλία είναι κάτι που μπορεί να είναι πολύ ωραίο και καθόλου προβληματικό να ανεβάσετε στο λογαριασμό σας. Από την άλλη, είναι αξιοπερίεργο πόσοι άνθρωποι δεν το πολυσκέφτονται πριν αναρτήσουν μια φωτογραφία τους με τα εσώρουχα, ή ακόμα και χωρίς αυτά. Πριν ανεβάσετε οποιαδήποτε φωτογραφία σας σκεφτείτε πόσα μάτια μπορεί να τη δουν και αν θα είχατε πρόβλημα να σας δουν έτσι όλοι οι γνωστοί σας, από τον εργασιακό χώρο και όχι μόνο.

4. Παράνομο περιεχόμενο

Αυτό όχι μόνο θα μπορούσε να σας στερήσει μια δουλειά, αλλά θα μπορούσε να σας δημιουργήσει και προβλήματα με το νόμο. Κάθε παράνομη δραστηριότητά σας που αναρτάτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις αρχές και να οδηγήσει στη δίωξη σας.

5. Προσβλητικά αστεία

Ο ρατσισμός, ο σεξισμός και κάθε λογής διαχωρισμός δεν θα έπρεπε να έχει θέση στη ζωή σας για κανένα λόγο. Ακόμα όμως κι όταν πιστεύετε πως κάτι λέγεται απλά στα πλαίσια του χιούμορ, σκεφτείτε ξανά πόσοι μπορεί να θίγονται από αυτό, και απλά μην το μοιραστείτε στα κοινωνικά δίκτυα.

6. Αρνητικά σχόλια για τη δουλειά / τον εργοδότη / τον προϊστάμενό σας

Ένα σχόλιο για το πόσο μισείτε τη δουλειά σας θα έκανε έναν μελλοντικό πιθανό εργοδότη να μην δει με πολύ θετικό μάτι την αίτησή σας για εργασία. Ένα σχόλιο για το πόσο βλάκας είναι ο τωρινός σας εργοδότης, θα οδηγούσε κάθε μελλοντική σας αίτηση κατευθείαν στο καλάθι των αχρήστων.

7. Γραμματικά και συντακτικά λάθη

Οι αναρτήσεις σας είναι ο καθρέφτης των επικοινωνιακών σας δεξιοτήτων, Οι τσαπατσούλικες, προχειρογραμμένες αναρτήσεις γεμάτες ορθογραφικά λάθη και ασυνταξίες σας κάνουν να φαίνεστε κάποιος όχι και τόσο επιμελής ή ευφυής άνθρωπος. Ένας ορθογραφικός και γραμματικός έλεγχος πριν από κάθε ανάρτηση είναι εύκολος, γρήγορος και βοηθά πολύ την δημόσια εικόνα σας.

8. Απειλές

Όχι, δεν είναι καθόλου αποδεκτό να απειλείτε κόσμο στα κοινωνικά δίκτυα, ή να εύχεστε αρρώστιες και θανάτους όσο και αν αντιπαθείτε κάποιον. Βρείτε άλλους τρόπους να εκφράσετε την απέχθειά σας προς τον οποιονδήποτε.

Πιστεύτε πως έχετε παραβιάσει κάποιον από τους παραπάνω κανόνες στο παρελθόν; Βρείτε τις ανάλογες αναρτήσεις και διαγράψτε τις. Αν δεν είστε και τόσο σίγουροι, κάντε μια αναδρομή στο ιστορικό σας και διορθώστε τυχόν λάθη σας. Και μην ξεχνάτε πως ακόμα κι αν επιλέγετε τις πιο αυστηρές ρυθμίσεις ιδιωτικότητας, τα κοινωνικά δίκτυα είναι δημόσιες πλατφόρμες και ανά πάσα στιγμή μπορεί κάτι που και εσείς οι ίδιοι είχατε ξεχάσει πως γράψατε να έρθει στην επιφάνεια, με δυσάρεστες συνέπειες.

Manos Siganos

Recent Posts

9 Τρόποι να μυρίζουν ωραία τα ρούχα σας

Όλοι λατρεύουμε τη φρεσκάδα και το άρωμα των καθαρών ρούχων, αλλά πολλές φορές η καθημερινότητα…

5 days ago

15 Έξυπνα κόλπα για να βοηθήσετε κάποιον που αγαπάτε να κόψει το κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια δύσκολη και προσωπική πρόκληση, αλλά η υποστήριξη από τα…

1 week ago

Πολυτελή σπίτια: Οι 5 νέες τάσεις που ξεχωρίζουν

Kάθε χρόνο, ο πήχης ανεβαίνει και υπάρχει μια νέα τάση που κυριαρχεί στους πιο ελίτ…

2 weeks ago

Πώς να Θυμάσαι τα Μαθήματα: Συμβουλές για Μαθητές και Φοιτητές

Η εκμάθηση και η απομνημόνευση των μαθημάτων είτε πρόκειται για τα μαθήματα της γεωγραφίας είτε…

2 weeks ago

3 Υγιεινές συνταγές για υπέροχο κυριακάτικο γεύμα

 Αν ψάχνετε για ένα ισορροπημένο και υγιεινό γεύμα που να ενθουσιάσει την οικογένεια ή τους…

2 weeks ago

Γλώσσα του σώματος: 7 πράγματα που δεν γνωρίζατε ότι αποκαλύπτει

Η γλώσσα του σώματος είναι ένας ισχυρός και ακατάπαυστος τρόπος επικοινωνίας, που πολλές φορές αποκαλύπτει…

2 weeks ago