Λιγούρες μετά την άσκηση: Τι φταίει και τι να κάνετε

ligoures-2-jpg.webp

Γιατί πιθανώς έχετε λιγούρες μετά την άσκηση ή το γυμναστήριο; Δείτε τι συμβαίνει και τι να κάνετε…

Ας είμαστε ειλικρινείς: Όλοι γνωρίζουμε ότι πιθανώς δεν πρέπει να αρπάξουμε το κουτί με τη μερέντα ή με το φυστικοβούτυρο αφού περάσουμε 45 λεπτά σε στάση σανίδας. Σίγουρα όμως θα έχετε αναρωτηθεί γιατί έχετε λιγούρες μετά την άσκηση.

Αν έχετε αναρωτηθεί, «Γιατί λαχταρώ τη ζάχαρη μετά από μια προπόνηση;», υπάρχει μια επιστημονική σύνδεση μεταξύ της άσκησης και της επιθυμίας για ζάχαρη που θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα, σύμφωνα με το wellandgood.

Ενώ η έρευνα για το θέμα είναι λίγο λεπτή, μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα άτομα συνηθίζουν να λαχταρούν περισσότερα γλυκά μετά την προπόνηση.

Και ο λόγος; Το σώμα μπορεί να αναζητά την αποκατάσταση του γλυκογόνου. «Μπορεί κάποιος να βιώσει πόθο για ζάχαρη μετά από μια προπόνηση λόγω των χαμηλών αποθεμάτων ενέργειας». «Η λαχτάρα σημαίνει ότι το σώμα θέλει άμεσο ανεφοδιασμό και ζάχαρη».

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. «Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι κατά τη διάρκεια της μετά την αερόβια άσκηση, το τμήμα του εγκεφάλου σας που είναι υπεύθυνο για την επιθυμία για φαγητό μπορεί να είναι πιο ενεργό», λέει η Nora Minno, RD, CDN, διαιτολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο σωστός τρόπος για να διαχειριστείτε τις λιγούρες για ζάχαρη όταν εμφανίζονται;

Μπορεί να αναρωτηθείτε: Πρέπει να καταναλώσω ζάχαρη πριν ή μετά την προπόνηση; Λοιπόν, όταν πρόκειται για τη διαχείριση της λαχτάρας για ζάχαρη, υπάρχουν πολλά να μάθετε για την πρόσληψη ζάχαρης πριν και μετά την άσκηση.

Πριν από μια προπόνηση

Αρχικά, ένα γρήγορο μάθημα για το πώς να σταματήσετε τη λαχτάρα για ζάχαρη μετά την άσκηση—γιατί ο Philip Goglia, PhD, διατροφολόγος και συνιδρυτής του G-Plans, σημειώνει ότι ο έλεγχος της λαχτάρας μετά την προπόνηση ξεκινά πριν καν πάτε το γυμναστήριο.

Το κλειδί, λέει, είναι να προετοιμάσετε το σώμα σας με τα σωστά θρεπτικά συστατικά εκ των προτέρων.

“Ορισμένες λιγούρες προκαλούνται συνήθως από κακοδιαχείριση διατροφικών προγραμμάτων. Εάν τρώτε τα σωστά τρόφιμα, θα λαχταράτε και τα σωστά”, εξηγεί.

Εκτός από το να βοηθάς στη διαχείριση της λαχτάρας, το να τρως τις κατάλληλες τροφές πριν από την προπόνηση μπορεί επίσης να βελτιώσει την απόδοσή σου, λέει ο Smolen.

Συνιστά να προσλάβετε το σάκχαρό που χρειάζεστε πριν από την άσκηση με τη μορφή υδατανθράκων ταχείας πέψης (σκεφτείτε κράκερ μπανάνας ή Graham).

«Πρόκειται για υδατάνθρακες ταχείας δράσης, οι οποίοι θα δώσουν στο σώμα ενέργεια αμέσως σε αντίθεση με υδατάνθρακες, όπως το πλιγούρι βρώμης ή οι γλυκοπατάτες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν στο σώμα», λέει.

Εάν δεν έχετε πολύ χρόνο, ο Δρ Goglia προτείνει να φάτε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο αμυγδάλου και μια κουταλιά της σούπας μαρμελάδα. Λέει ότι η ισορροπία ζάχαρης και λίπους θα σας προσφέρει υψηλότερη καύση θερμίδων, θα σας δώσει καλύτερα αποτελέσματα από την προπόνησή σας και θα σας προετοιμάσει για επιτυχία μετά την προπόνηση.

Κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης

Εάν έχετε μια τυπική ρουτίνα προπόνησης, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να καταναλώνετε ζάχαρη κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης.

Αλλά ο Smolen λέει ότι για τους αθλητές αντοχής που πρέπει να παραμείνουν ενεργητικοί και ενυδατωμένοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ο ανεφοδιασμός με καύσιμα κατά τη διάρκεια της προπόνησης μέσω ροφημάτων, όπως είναι τα αθλητικά ποτά μπορεί να είναι χρήσιμος.

«Δεν απαιτούν όλες οι προπονήσεις “ανεφοδιασμό” κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Ωστόσο, για αθλητές αντοχής, όπως δρομείς ή ποδηλάτες, συνιστάται η κατανάλωση υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας», λέει.

«Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση ενός ποτού κατά τη διάρκεια της άσκησης βελτιώνει την απόδοση και αυξάνει το χρόνο που μπορεί κανείς να συνεχίσει να ασκείται.

Μπορεί ακόμη και να μειώσει τι; κράμπες, που μπορεί να προέρχονται από την αφυδάτωση».

Μετά από προπόνηση

Τι θα λέγατε να καταναλώσετε ζάχαρη μετά την προπόνηση; Σύμφωνα με τον Smolen, δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να αισθάνεστε λαχτάρα για ζάχαρη μετά την προπόνηση – είναι πιθανό ένα σημάδι ότι το σώμα σας χρειάζεται να ανεφοδιαστεί με καύσιμα.

«Οι άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα μόνο αν κάνουν λιγότερο υγιεινές επιλογές όσον αφορά στις επιλογές τους», λέει.

Για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίζετες τη λαχτάρα για ζάχαρη με μια μπάρα σοκολάτας, σημειώνει ότι μπορεί να βλάψετε την αποκατάσταση των μυών σας.

“Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα είδη δεν παρέχουν καμία πρωτεΐνη και η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την αναδόμηση των μυών και την οικοδόμηση δύναμης.”

Γι’ αυτό ο Smolen λέει ότι είναι τόσο σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην ισορροπημένη διατροφή μετά την άσκηση.

«Η πρόσληψη μερικών γρήγορων υδατανθράκων μετά από μια προπόνηση, όπως ένα smoothie φρούτων ή μια μπανάνα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκρούσετε την έντονη λαχτάρα για ζάχαρη», λέει.

Μπορείτε επίσης να πάρετε μια μπάρα πρωτεΐνης με καλή αναλογία υδατανθράκων προς πρωτεΐνη. «Αυτό κρατά μακριά τη λαχτάρα για ζάχαρη και ταυτόχρονα αναδομεί τους μυς».

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top