Φερομόνες: Τι είναι και πως επηρεάζουν την ερωτική μας συμπεριφορά

feromones-jpg.webp

Οι φερομόνες αποτελούν  χημικές ουσίες, αόρατες στο γυμνό μάτι, που εντοπίζονται στο δέρμα και τις τρίχες. Επίσης, συγκεντρώνονται στον ιδρώτα και στα ούρα.

Τα κυριότερα σημεία του σώματος που εκκρίνουν φερομόνες είναι:

  • Το πρόσωπο
  • Οι μασχάλες
  • Τα γεννητικά όργανα

Όταν δύο άνθρωποι είναι κοντά, οι φερομόνες που εκλύονται  εισέρχονται στη μύτη, τη “δίοδό” τους προς τον εγκέφαλο.

Καταλήγουν στο τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την έκκριση των αναπαραγωγικών ορμονών (λ.χ. των οιστρογόνων στις γυναίκες, της τεστοστερόνης στους άνδρες).

Μάλιστα, τα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν τις αναπαραγωγικές ορμόνες σχετίζονται στενά με αυτά της όσφρησης. Αυτός είναι και ο λόγος που στους  πάσχοντες από μια μορφή υπογοναδισμού – ελλιπή ανάπτυξη των κυττάρων που ελέγχουν τις αναπαραγωγικές ορμόνεςδεν λειτουργεί η αίσθηση της όσφρησης.

Οι φερομόνες σύμφωνα με τους ειδικούς επηρεάζουν την ερωτική μας συμπεριφορά, καθοδηγώντας μας ασυνείδητα στην επιλογή ή την απόρριψη ενός ερωτικού συντρόφου.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αυτές οι χημικές ουσίες εξηγούν το γιατί μας ελκύουν ή μας απωθούν ορισμένοι άνθρωποι, χωρίς να ξέρουμε το γιατί.

Σύμφωνα με το webmed   οι άνθρωποι επεξεργάζονται τα σήματα αυτά μέσω του οσφρητικού μας συστήματος.

Συγχρονισμός εμμήνου ρύσεως

Υπήρξαν πολλές θεωρίες για τις φερομόνες και τον έμμηνο κύκλο των γυναικών. Οι γυναίκες που ζουν μαζί στο κολέγιο ή που έχουν αδερφές μπορεί να έχουν παρατηρήσει ότι η περίοδος τους συγχρονίζεται.

Η ιδέα προέρχεται από μια μελέτη του 1971 που ισχυρίστηκε ότι οι φερομόνες αλλάζουν τους κύκλους των γυναικών που ζουν μαζί. Το φαινόμενο έγινε γνωστό ως φαινόμενο McClintock από τον μαθητή που διεξήγαγε τη μελέτη.

Από τότε, άλλες μελέτες έχουν καταρρίψει την ιδέα ότι το να ζεις κοντά σε άλλες γυναίκες συχγρονίζει τις περιόδους τους.

Οι συγγραφείς αυτών των νέων μελετών λένε ότι οι συγχρονισμένες περίοδοι που βρέθηκαν στη μελέτη του 1971 έγιναν τυχαία.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top