6 περιπτώσεις που η σιωπή είναι χρυσός

addicted-to-silence-01.jpg

Μήπως κάποιος προσπαθεί να σε προκαλέσει; Ορίστε γιατί η σιωπή είναι χρυσός

Παρακάτω είναι 6 σενάρια στα οποία είναι προτιμότερο να μην απαντήσεις (τουλάχιστον όχι άμεσα) στην προκλητική συμπεριφορά παρά τον προφανή πειρασμό να το κάνεις. Καλύτερα, λοιπόν, να μην απαντήσεις στον άλλο αν…

  • Πρόκειται να προσβάλλεις κάποιον, χωρίς καμιά ρεαλιστική δυνατότητα επίλυσης της κατάστασης ή βελτίωσης της σχέσης. Αν νοιάζεσαι πραγματικά για το άλλο άτομο ή η σχέση είναι πράγματι σημαντική για σένα (πρακτικά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο), δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρεις να τη χαλάσεις με το να είσαι πιο ευθύς ή με το να εκτιμήσεις αρνητικά το πόσα μπορεί να διαχειριστεί συναισθηματικά ο άλλος. Ορισμένοι άνθρωποι είναι καλοί, πιστοί και υποστηρικτικοί, αλλά προσβάλλονται εύκολα και αντιδρούν υπερβολικά στην κριτική. Άλλοι, είναι τόσο άκαμπτοι που το καθιστά σχεδόν αδύνατο να εκτιμήσουν μια διαφορετική άποψη. Άρα, είναι κουτό να πεις κάτι που το μόνο που θα κάνει είναι να τους αναστατώσει και να οξύνει τις μεταξύ σας διαφορές. Αν αυτά τα άτομα πουν ή κάνουν κάτι που σε ενοχλεί, είναι γενικά προτιμότερο να προσπαθήσεις να το προσπεράσεις και –από μέσα σου – να βρεις έναν τρόπο να ξεπεράσεις την άμεση απογοήτευσή σου ως προς εκείνους παρά να τους αντιμετωπίσεις ευθέως.

  • Ενδέχεται να πληγώσεις τα αισθήματα των άλλων. Αν θέλεις να ενεργήσεις με τακτ, ενδιαφέρον κι αγάπη, σίγουρα δεν θα κάνεις κάποιο αδικαιολόγητο σχόλιο για την ‘ανάποδη μέρα’ των άλλων. Ακόμα κι αν σου ζητήσουν συγκεκριμένα την άποψη για την εμφάνισή τους, είναι καλύτερο να προσπεράσεις το λουκ των μαλλιών και να επικεντρωθείς στα θετικά σημεία. Για αρχή, είναι φρονιμότερο να σκεφτείς πώς θα επηρεάσει τους άλλους η ευθύτητά σου και, σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι διαθέτουν μια ισχυρή εικόνα για τον εαυτό τους, θα έχεις μεγαλύτερα περιθώρια για να απαντήσεις ειλικρινά. Αν δεν έχεις τίποτα καλό να πεις, είναι καλύτερο να μην πεις τίποτα.

  • Σε κάνει να φαίνεσαι αμυντική, στενόμυαλη, ή ακόμη και στρυφνή. Αν κάποιος σου κάνει εποικοδομητική κριτική, είναι σημαντικό να βάλεις τον εγωισμό σου στην άκρη και να αξιολογήσεις συνειδητά την εγκυρότητα της άποψής του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι πολύ καλύτερο να παραμείνεις σιωπηλή, να ακούσεις προσεκτικά και να απαντήσεις μετά (αν απαντήσεις). Το αν τελικά συμφωνείς με τη δυσμενή του εκτίμηση ή όχι σε συμφέρει να το αξιολογήσεις με ανοιχτό μυαλό. Γιατί ακόμα κι αν διστάζεις να ακούσεις όσα έχει να σου πει ο άλλος, δεν αποκλείεται να είναι εν δυνάμει ευεργετικά. Αν, πάλι, δεν μπορείς να αντισταθείς στην ορμή να υπερασπίσεις τον εαυτό σου, ενδέχεται να χάσεις μια πολύτιμη ευκαιρία να μάθεις κάτι σημαντικό για εσένα.

  • Ενδέχεται να επιδεινώσει τον θυμό του άλλου. Όταν κάποιος είναι εν βρασμώ ψυχής και αδυνατεί να ακούσει λογικά αυτό που έχεις να πεις, είναι χειρότερο αν όχι ανώφελο να απαντήσεις. Οποιαδήποτε απάντηση ενδέχεται να είναι πρόωρη και να χειροτερέψει τα πράγματα μιας και θα εκληφθεί πιθανόν ως διακοπή, σαν να μην προσέχεις τον άλλο ή να μην τον παίρνεις στα σοβαρά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν υπάρχει τελικά ελπίδα επίλυσης της κατάστασης, είναι απαραίτητο να αφιερώσεις όλη σου την προσοχή στο να ακούσεις τον άλλο και να του δώσεις κάθε ευκαιρία να εκφράσει τη δυσανασχέτησή του. Μόνο τότε μπορεί να ανοιχτεί ο άλλος περισσότερο ώστε να ακούσει την αντίθετή σου τοποθέτηση ή ερμηνεία. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να αποφύγεις οποιοδήποτε τίναγμα και αμυντική αντίδραση που πιθανόν να εντείνει τον εκνευρισμό του άλλου. Μόλις συνειδητοποιήσεις ότι ο άλλος αντιδράει υπερβολικά, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να παραμείνεις παρούσα και συγκεντρωμένη, να κοιτάξεις τον άλλο ευθέως (όχι σαν να τον αποφεύγεις) και να ασχοληθείς με αυτό που πρεσβεύει τόσο έντονα. Έτσι, έχεις περισσότερες πιθανότητες να αισθανθεί ο άλλος ότι τον ακούς και να ηρεμήσει. Τότε, και μόνο τότε, έχει νόημα να εκφράσεις την διαφορετική σου άποψη με το μαλακό.

  • Πρόκειται να εντείνει τον θυμό σου. Αν ακολουθήσεις το ένστικτό σου και αντεπιτεθείς στο άτομο που σε αναστάτωσε είναι πιθανό να επιδεινώσεις τα πράγματα. Τα αισθήματα – όχι μόνο ο θυμός, αλλά και το άγχος και η κατάθλιψη – είναι προτιμότερο να διατηρούνται σε ήπια επίπεδα. Γιατί όταν ενταθούν μπορούν να πλήξουν σοβαρά την ορθή σου κρίση οδηγώντας σε αντιδράσεις που αργότερα θα μετανιώσεις. Καλύτερα να κρατήσεις τη γλώσσα σου και να κάνεις ό,τι απαιτείται για να ηρεμήσεις – βαθιές ανάσες από την κοιλιά, διαλογισμός ενσυνειδητότητας, σταδιακή μυϊκή χαλάρωση, ενόραση, κτλ. – παρά να ακολουθήσεις τυφλά την ορμή για ανταπόδοση κατά του ατόμου που σε προκάλεσε. Είναι απλά αδύνατο να αντιδράσεις συνετά σε περιστάσεις όπου νιώθεις τόσο αναστατωμένη που είσαι στα πρόθυρα να ‘χάσεις τον έλεγχο’. Παρατήρησε προσεκτικά τα όσα συμβαίνουν μέσα σου: Αισθάνεσαι το πρόσωπό σου να αναψοκοκκινίζει; Ο καρδιακός σου παλμός ανεβαίνει; Τα χέρια σου αρχίζουν να ριγούν ή να τρέμουν; Όλα αυτά είναι σημάδια ότι τα αισθήματά σου απειλούν τις ορθολογικές σου ικανότητες. Πάρε μια βαθιά ανάσα προτού κάνεις οτιδήποτε.

  • Μπορεί να σε οδηγήσει να εμπλακείς με κάποιον που έχει σκοπό να σε παγιδέψει. Όταν κάποιος σε οδηγεί σκόπιμα σε μια λεκτική μονομαχία χωρίς νικητή, πιθανόν να του χαρίζει τη διεστραμμένη ικανοποίηση έκφρασης των εριστικών, αντιδραστικών του τάσεων. Αν μπεις στο ρινγκ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επακολουθήσει Τεχνικό Νοκ Άουτ, που σημαίνει ότι το να πέσεις στο επίπεδο του άλλου συνεπάγεται ούτως ή άλλως με ήττα. Όπως έλεγε ο Μάρκ Τουαίην: «Ποτέ μην διαπληκτίζεσαι με χαζούς ανθρώπους. Θα σε σύρουν χαμηλά στο επίπεδό τους και θα σε νικήσουν λόγω εμπειρίας».

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top