6 Πολύτιμοι χαμένοι θησαυροί

La-Circassienne-au-Bain.jpg

Οι χαμένοι θησαυροί που ακολουθούν μπορεί είναι πολύτιμοι αλλά η τύχη τους αγνοείται. Ή μήπως όχι;

Τι απέγινε άραγε ο θησαυρός του πειρατή Αμάρο Πάργο; Ή η πρώτη ταινία για τον Τιτανικό; Από αναντικατάστατα έργα τέχνης, έως λάφυρα πειρατών και σπάνιες ταινίες, ακολουθεί μια λίστα με τις ιστορίες εντυπωσιακών κειμηλίων που χάθηκαν για πάντα.

Η πρώτη ταινία για τον Τιτανικό

Πολύ πριν την τεράστια επιτυχία της ταινίας Τιτανικός του Τζέιμς Κάμερον, το 1997, είχε γυριστεί η ταινία Saved from the Titanic (Διασωθείσα του Τιτανικού). Πρόκειται για ένα βωβό φιλμ που γυρίστηκε και προβλήθηκε το 1912, έναν μόλις μήνα μετά την βύθιση του πλοίου, αν και πολλοί κριτικοί σχολίασαν αρνητικά την τόσο σύντομη μετά το δυστύχημα κυκλοφορία της ταινίας. Πρωταγωνίστρια ήταν η Ντόροθυ Γκίμπσον, μια 22χρονη ηθοποιός και μοντέλο, που ήταν και στην πραγματικότητα μία από τους 700 διασωθέντες σε σύνολο 2.200 επιβατών του Τιτανικού. Η ιστορία της διάσωσής της αποτέλεσε το υλικό για το σενάριο της χολιγουντιανής ταινίας, η οποία αν και έγινε μεγάλη επιτυχία στο κοινό της εποχής της, είναι πλέον για πάντα χαμένη. Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας, η μοναδική κόπια καταστράφηκε σε μια πυρκαγιά του κινηματογραφικού στούντιο. Οι χαμένοι θησαυροί που ακολουθούν, ωστόσο, είναι εξίσου πολύτιμοι…

Επτά αβγά Φαμπερζέ από τη συλλογή των Ρομανόφ

Ένα από τα μυστήρια που σχετίζονται με τους Ρομανόφ είναι η υπόθεση των χαμένων αβγών Φαμπερζέ. Στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν πολύ συνηθισμένο η βασιλική οικογένεια της Ρωσίας, κάθε Πάσχα να ανταλλάσσει διακοσμητικά αβγά στολισμένα  με πολύτιμους λίθους, κατασκευασμένα από τον οίκο κοσμημάτων Φαμπερζέ. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, τα αβγά αποσπάστηκαν από το παλάτι και μεταφέρθηκαν στο Κρεμλίνο, στη Μόσχα. Αργότερα, αρκετά από αυτά πουλήθηκαν, και έως και σήμερα αγνοείται η τύχη επτά αβγών Φαμπερζέ. Είναι πολύ πιθανό οι τωρινοί τους κάτοχοι να μην γνωρίζουν καν την αξία τους, όπως δείχνει η ιστορία ενός έμπορου, που πριν κάποια χρόνια αγόρασε ένα χρυσό επενδυμένο με διαμάντια αβγό για 13.300 δολάρια, και αργότερα ανακάλυψε πως επρόκειτο για αυθεντικό έργο από τη συλλογή των Ρομανόφ, αξίας 33 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αετός του Βουνού του Άλφρεντ Χίτσκοκ

Η φιλμογραφία του Άλφρεντ Χίτσκοκ είναι από τις πιο μελετημένες στον κόσμο, υπάρχει όμως μία ταινία του που δεν είναι πια προσβάσιμη σε κανέναν. Πρόκειται για τη δεύτερη ταινία της καριέρας του, ένα βωβό δράμα του 1926, με τίτλο  Ο Αετός του Βουνού, του οποίου δυστυχώς δεν διασώθηκε καμία κόπια μετά την πρώτη προβολή του. Ο ίδιος ο Χίτσκοκ δεν στενοχωρήθηκε ιδιαίτερα με αυτή την εξέλιξη, καθώς όπως είπε χρόνια αργότερα στον Τρυφώ, δεν τη θεωρούσε ιδιαίτερα καλή ταινία και σχεδόν ανακουφίστηκε με την απώλειά της. Ακόμα πάντως κι αν δεν ήταν εφάμιλλη των μετέπειτα κλασσικών του έργων όπως το Ψυχώ ή ο Δεσμώτης του Ιλίγγου, και πάλι αποτελεί ένα χαμένο θησαυρό για τους απανταχού σινεφίλ.

Ο θησαυρός του Αμάρο Πάργο

Ο Ισπανός πειρατής Αμάρο Πάργο έχει μείνει γνωστός για τον χαμένο θησαυρό του. Όταν πέθανε το 1747, σύμφωνα με τη διαθήκη του, κληροδότησε στην ανιψιά του έναν θησαυρό από χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους. Όμως δεν προσδιόριζε πουθενά πού βρισκόταν αυτός ο θησαυρός, και έτσι η κληρονόμος δεν μπόρεσε ποτέ να τον διεκδικήσει. Από τότε πολλά μέρη έχουν θεωρηθεί ως πιθανές κρυψώνες, μεταξύ των οποίων και το σπίτι του στην Ισπανία αλλά και μια σπηλιά όπου συνήθιζε να χρησιμοποιεί ως καταφύγιο. Όλες όμως οι ως τώρα προσπάθειες ανεύρεσης του θησαυρού του Αμάρο Πάργο από επίδοξους ερευνητές, έχουν αποβεί άκαρπες. Οι δύο επόμενοι χαμένοι θησαυροί έχουν μεγάλο ενδιαφέρον…

Το Flor de la Mar και ο θησαυρός του

Με τη βύθιση του πλοίου Flor de la Mar στον Ινδικό ωκεανό το 1512, στη διάρκεια μιας σφοδρής καταιγίδας, χάθηκε και ο θρυλικός θησαυρός που αυτό κουβαλούσε. Λέγεται πως το πορτογαλικό αυτό πλοίο είχε ως φορτίο 60 τόνους χρυσού και 200 τεμάχια πολύτιμων λίθων, διαμάντια, ρουμπίνια, σμαράγδια και ζαφείρια. Η αξία τους αν βρίσκονταν σήμερα θα ήταν δισεκατομμυρίων ευρώ. Πλήθος ερευνών έχει γίνει στο σημείο όπου βυθίστηκε το πλοίο, όμως τόσο το ναυάγιο όσο και το πολύτιμο φορτίο του παραμένουν άφαντα.

Τα κειμήλια της πολωνικής βασιλικής οικογένειας

Η Πολωνή πριγκίπισσα  Izabela Czartoryska ήταν γνωστή για τη συλλογή της έργων τέχνης και πολύτιμων αντικειμένων. Ίδρυσε το πρώτο μουσείο της Πολωνίας, που έχει και το όνομα της, και το οποίο λειτουργεί ακόμα και σήμερα στην Κρακοβία. Όμως ένα σημαντικό μέρος της πολύτιμης συλλογής της αγνοείται. Το 1800, η πριγκίπισσα συγκέντρωσε ένα σημαντικό αριθμό κειμηλίων της πολωνικής βασιλικής οικογένειας, μεταξύ των οποίων ένα κουτί από ελεφαντόδοντο και αρκετά πολύτιμα ρολόγια. Η κασετίνα όπου τα είχε αποθηκεύσει εκλάπη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έκτοτε είναι άγνωστο πού βρίσκονται αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα.

Ανακαλύψτε εδώ τα 11 ακριβότερα τρόφιμα στον κόσμο

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top