5 άγνωστα οφέλη του ήλιου

19.05.2022_15.51.17_REC.png

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πού κάνει καλό ο ήλιος; Ανακαλύψτε 5 από τα λιγότερο γνωστά οφέλη του

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η έκθεση μας στο ηλιακό φως, όταν γίνεται με μέτρο και προσοχή, μπορεί να έχει ιδιαίτερα ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Μάθετε, λοιπόν, που κάνει καλό ο ήλιος, αλλά μην ξεχνάτε να λαμβάνετε τα μέτρα σας, ώστε να τον χαρείτε με ασφάλεια και προς όφελος της υγείας σας.

Προβλήματα άνοιας

Σύμφωνα με τις έρευνες των ειδικών η έκθεση στο φως σε διαφορετικές ώρες της ημέρας μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση ορισμένων συμπτωμάτων της νόσου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Έχει διαπιστωθεί ότι ο ήλιος συμβάλλει στη μείωση της διέγερσης των ασθενών και την αύξηση της ποιότητας του ύπνου τους.

Πρόληψη καρκίνου

Η λογική έκθεση στον ήλιο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου έως και κατά 50% σύμφωνα με τους ερευνητές Από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από τον καθηγητή Rachel Neale  διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που ζουν σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας έχουν 30 με 40 % λιγότερες πιθανότητες καρκίνου του παγκρέατος σε σύγκριση με εκείνους που ζουν σε περιοχές με χαμηλή υπεριώδη ακτινοβολία του περιβάλλοντος. Ο λόγος είναι η δράση της βιταμίνη D που θεωρείτε ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνου. Βέβαια σύμφωνα με τους ειδικούς αρκούν 2 με 3 λεπτά έκθεσης στον ήλιο για να παράγει ο οργανισμός μας τις ποσότητες που χρειάζεται. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ενέχει από την άλλη σημαντικούς κινδύνους όπως αυτός του μελανώματος

Ήλιος Vs ψωρίασης

Η έκθεση στο φως του ήλιου είναι πολύ ωφέλιμοι για όσους πάσχουν από ψωρίαση. Στο πλαίσιο έρευνας, διαπιστώθηκε ότι το 84% των ασθενών με ψωρίαση οι οποίοι έκαναν για 4 εβδομάδες ηλιοθεραπεία, εμφάνισαν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

Ενίσχυση των οστών 

Σύμφωνα με τους ειδικούς το ηλιακό φως προάγει την υγεία των οστών σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D διεγείρει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της οστικής πυκνότητας και των επίπεδων βιταμίνης D3 στο αίμα. Τα υψηλότερα επίπεδα στο αίμα της βιταμίνης D3,  σχετίζονται με χαμηλότερο ποσοστό καταγμάτων σχεδόν όλων των τύπων.

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες που αφορούν στη σχέση που έχει η έκθεση στο φως του ήλιου με την ψυχική μας διάθεση. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το φως του ήλιου στην πραγματικότητα αυξάνει τα επίπεδα ενός φυσικού αντικαταθλιπτικού στον εγκέφαλο. Τις ηλιόλουστες μέρες, ο εγκέφαλος παράγει περισσότερη σεροτονίνη, μια χημική ουσία που συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης μας, σε σχέση με τις συνεφιασμένες μέρες.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top