5 συνταγές που ενισχύουν τη μνήμη και τις πνευματικές λειτουργίες

IntelliFlex-IQ-Brain-Booster.jpg

Κάποιες συγκεκριμένες τροφές έχουν αποδειχτεί πως σε κάνουν πιο έξυπνο και αυτές οι συνταγές τις περιέχουν…

Κάποιοι άνθρωποι είναι γεννημένες ιδιοφυίες, άλλοι αφιερώνουν τη ζωή τους στη μόρφωση, και άλλοι τρώνε για να είναι έξυπνοι. Όπως οι πρωτεΐνες χτίζουν μύες, έτσι και κάποιες συγκεκριμένες τροφές έχουν αποδειχτεί πως σε κάνουν εξυπνότερο. Οπότε πιάσε μαχαίρι και ξεκίνα να ακονίζεις το μυαλό σου.

Όλοι γνωρίζουμε πως το φαγητό μας βοηθάει στην ανάπτυξη και είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό. Πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια- όλα αυτά είναι τα τούβλα και το τσιμέντο της ζωής. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι τόσο συνηθισμένο να ακούς ότι το φαγητό μπορεί να σε επηρεάσει και σε λιγότερο υλικές πτυχές του σώματός σου. Για τους αρχαίους Έλληνες, το μέλι βοηθούσε στη στύση, ενώ για τους βοτανολόγους της Αναγέννησης, τα σπαράγγια προκαλούσαν σωματική λαγνεία. Όσο ωραίες και να ακούγονται αυτές οι περίεργες θεωρίες, υστερούν από επιστημονικής πλευράς. Οπότε μπορεί να σε συγχωρέσουμε αν πιστεύεις πως η νέα μόδα του έξυπνου φαγητού είναι μια μπαρούφα. Έλα όμως που άλλα δείχνουν οι έρευνες. «Η διατροφή επηρεάζει με πολλούς τρόπους τον εγκέφαλό, τη συμπεριφορά και το νευρικό μας σύστημα», λέει ο Ralph DiLeone, βοηθός καθηγητή νευροβιολογίας στο Yale. Σίγουρα ήδη ξέρεις ποια είναι η επίδραση ενός φλιτζανιού δυνατού καφέ στο μυαλό σου, αλλά η σχέση μεταξύ του φαγητού και της εξυπνάδας σου είναι πιο μεγάλη απ’ ότι φανταζόσουν. Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα στο Nature Reviews Neuroscience, υπάρχουν τροφές που προκαλούν απελευθέρωση ορμονών, πράγμα το οποίο επηρεάζει τη λειτουργία των νευρώνων. Με πιο απλά λόγια, αν θες να εξασκήσεις το μυαλό σου, πρέπει να φερθείς έξυπνα με το φαγητό που τρως. Με τη βοήθεια μιας ομάδας νευροεπιστημόνων και κορυφαίων σεφ, σου παρουσιάζουμε πέντε απλές συνταγές που θα σου ανεβάσουν το iq. Φαντάσου το σαν το συνταγολόγιο του σκεπτόμενου άνδρα.

IQ Γιαουρτιού

Γλυκό γιαούρτι, δαμάσκηνα και κολοκυθόσποροι
από τον Ben Spalding, σεφ του Aqua Shard

Θα χρειαστείς (2 μερίδες): 125γρ. κολοκυθόσπορους, 50ml ελαιόλαδο, 500ml μη παστεριωμένο γιαούρτι, μισό κεσεδάκι δαμάσκηνα, 100ml σιρόπι αγαύης (maple syrup), 1 λάιμ.
Το μη παστεριωμένο γιαούρτι αυξάνει βακτήρια που είναι φιλικά προς τον εγκέφαλο.

Ως γνωστόν, ο δρόμος για την καρδιά ενός άντρα περνάει μέσα από το στομάχι του. Αλλά όπως λένε πρόσφατες έρευνες, το στομάχι σου είναι περισσότερο η οδός για έναν υγιή εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια στο έντερό σου που διασπούν την τροφή, προσπαθούν να ξεχωρίσουν ποια συστατικά θα απορροφηθούν από το νευρικό σου σύστημα και ποια θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων. Γι’ αυτό η συνταγή που σου παρουσιάζουμε θα βοηθήσει τα καλά συστατικά.
1. Ανάμειξε τους κολοκυθόσπορους με το λάδι σε ένα μπολ και άπλωσέ τους σε ένα ταψί. Βάλε το ταψί στο φούρνο και ψήστους για 20 λεπτά στους 160 βαθμούς Κελσίου, ώσπου να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Βγάλτους απ’ το φούρνο και βάλτους σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν απ’ το λάδι. Βγάλε τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα και ψιλόκοψε.
2. Τέλος, πάρε το γιαούρτι με το σιρόπι και χτύπησέ τα μαζί πριν τα σερβίρεις σε δύο μπολ. Πρόσθεσε τους μισούς από τους σπόρους και τα δαμάσκηνα στο κάθε μπολ και ύστερα τρίψε από πάνω αρκετό λάιμ. Το μη παστεριωμένο γιαούρτι θα βοηθήσει το έντερό σου με τα καλά βακτήρια και θα διευκολύνει τα πολυάσχολα πρωινά σου.

Σολομώντεια Μνήμη

Ψητός σολομός με μπρόκολο και σαλάτα καλαμποκιού
από τον Bubkher Belkhit, σεφ του The World’s End Market

Θα χρειαστείς (2 μερίδες): 2 φρέσκα φιλέτα σολομού, 2 βραστά αυγά κομμένα, μισό μπρόκολο, 100γρ. καλαμπόκι, 3 μαρούλια, τυρί παρμεζάνα, σως βινεγκρέτ.
Για τη σως μαϊντανού θα χρειαστείς: 100γρ. μαϊντανό, 10γρ. φρέσκο βασιλικό, 5 φιλέτα σαρδέλας, 1 κουτ. Του γλυκού θυμάρι, μισό κρεμμύδι, 2 φρέσκες σκελίδες σκόρδο, 3 κρόκους αυγού, 1 κουτ. Του γλυκού γούστερ σως.

Πηγή της ζωής: Η βιταμίνη Α και το φυλλικό οφύ που βρίσκονται στο μπρόκολο εμποδίζουν το θάνατο των νευρικών κυττάρων.

Ακόμα γράφεις στο χέρι; Το γραφείο σου είναι γεμάτο σκορπισμένα post-it; Βάζεις συνέχεια ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις στο κινητό; Η σύνδεση που έχουν συγκεκριμένες τροφές με τις χημικές ενώσεις του εγκεφάλου σου σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ καλύτεροι (και νοστιμότεροι) τρόποι για να μην ξεχνάς ποτέ τις υποχρεώσεις σου.
1. Ράντισε το ψάρι με ελαιόλαδο, ρίξε αλάτι-πιπέρι και βάλτο να ψηθεί στο γκριλ σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά. Για τη σαλάτα, βράσε τα αυγά και το μπρόκολο σε ξεχωριστά δοχεία για επτά λεπτά, και μετά βάλτα κάτω από κρύο νερό. Η χολίνη στο μπρόκολο δεν είναι απαραίτητη μόνο για τη δημιουργία ακετυλοχολίνης – ένας νευρικός πομπός ζωτικής σημασίας για τη μνήμη, σύμφωνα με τον δρ. Elinor Sullivan του Oregon Health & Science University – αλλά και  για τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α και φυλλικού οξέος που διασπούν την ομοσυστεΐνη, η οποία είναι ένα αμινοξύ που προκαλεί το θάνατο των νευρικών κυττάρων (αν φας αυτό το φαγητό θα τα θυμάσαι όλα αυτά μην ανησυχείς).
2. Βράσε το καλαμπόκι σε μια κατσαρόλα για πέντε λεπτά και μετά ρίξε κρύο νερό. Τοποθέτησε τα μαρουλόφυλλα σ’ ένα πιάτο και πρόσθεσε το βραστό μπρόκολο, το καλαμπόκι και το αυγό. Ράντισέ τα με τη βινεγκρέτ και βάλε λίγη παρμεζάνα για τη γεύση.
3. Αφού μαγειρευτεί ο σολομός, στάξε λίγη σως μαϊντανού (την οποία έφτιαξες χτυπώντας όλα τα συστατικά μαζί στο μπλέντερ), σέρβιρέ τον με τη σαλάτα και απόλαυσε ένα πιάτο γνωρίζοντας ότι δεν θα ξαναξεχάσεις ποτέ τα γενέθλιά της.

 

Σκούρα Σοκολάτα
Φωτεινό Μυαλό

Μαύρη Σοκολάτα και τρούφες με πράσινο τσάι «Matcha»
από τον Rob Andrew, σεφ του Riverford

Θα χρειαστείς (για 20 τεμάχια): 160ml κρέμα γάλακτος, 30γρ. σκόνη πράσινου τσαγιού Matcha, 225γρ. μαύρη σοκολάτα (με 70% περιεκτικότητα κακάου), 20γρ. ανάλατο βούτυρο, 3 κουτ. Της σούπας ζάχαρη άχνη, σκόνη κακάο.

Παραδεισένιος συνδυασμός: Μαύρη σοκολάτα και πράσινο τσάι αυξάνουν τη συγκέντρωση.

Όταν σκάει αυτή η μεσημεριανή νύστα στο γραφείο, οι περισσότεροι στρέφονται αυτόματα στο δοξασμένο συνδυασμό μιας κούπας καφέ συνοδευόμενη από ένα μπισκότο ή ένα κομμάτι κέικ. Όσο απολαυστικός και να είναι, στην τελική είναι ένας μη παραγωγικός συνδυασμός, που κάνει κακό και στην πνευματική διαύγεια αλλά και στην κοιλιά σου. Το κλειδί για ένα παραγωγικό και δραστήριο απόγευμα δεν είναι το να κόψεις μαχαίρι το σνακ, αλλά να το ανεβάσεις επίπεδο. Το γεγονός ότι το πράσινο τσάι και η μαύρη σοκολάτα κάνουν καλό στην υγεία δεν είναι κάτι που δεν ήξερες, αλλά ο συνδυασμός των δύο, είναι η τέλεια ώθηση που χρειάζεσαι για να βγάλεις το υπόλοιπο της μέρας σου. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα, λέει ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μαύρη σοκολάτα ήταν πιο ξύπνιοι και συγκεντρωμένοι, αλλά υπήρχε και ένα μειονέκτημα: παρουσίασαν ανεβασμένη αρτηριακή πίεση. Παρόλα αυτά, αυτοί που ταυτόχρονα κατανάλωσαν το αμινοξύ L- Θεανίνη, ένα μυοχαλαρωτικό που περιέχεται στο πράσινο τσάι, παρουσίασαν σχεδόν τα ίδια επίπεδα συγκέντρωσης και εγρήγορσης, μαζί με μια άμεση πτώση της αρτηριακής πίεσης. Αποτελεσματικός συνδυασμός: υψηλή συγκέντρωση χωρίς σκαμπανεβάσματα.
1. Βάλε την κρέμα γάλακτος και τη σκόνη πράσινου τσαγιού matcha σε ένα τηγάνι και σιγόβρασε καθώς ανακατεύεις. Όταν το μείγμα αρχίζει να φουσκώνει, βγάλτο απ’ τη φωτιά και άστο να κρυώσει. Εν τω μεταξύ, λιώσε τη σοκολάτα σε ένα μπολ το οποίο να ακουμπάει (μπεν μαρί) σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Πρόσθεσε το βούτυρο στη ζεστή σοκολάτα και άστο να λιώσει μέσα της. Μετά, ρίξε τη ζάχαρη άχνη και την κρέμα και ανακάτεψέ τα όλα μαζί μέχρι να μαλακώσουν.
2. Άσε το μείγμα να κρυώσει και τοποθέτησέ το στο ψυγείο μέχρι να σκληρύνει τόσο ώστε να μπορείς να πλάσεις μπάλες με τα χέρια σου. Φτιάξε περίπου 20 τρούφες, και βούτα τες σε ένα πιάτο με τη σκόνη πράσινου τσαγιού σαν να τις αλευρώνεις. Αποθήκευσε σε ένα τάπερ και πάρτο μαζί σου στη δουλειά. Όταν αρχίσουν όλοι να νυστάζουν, μοίρασέ τες στους συναδέλφους σου- ή όχι, κράτα τες για τον εαυτό σου αν υπάρχει ανταγωνισμός για την προαγωγή.

Στάσου, Βατόμουρα!

Ωμό σκουμπρί και σαλάτα με μούρα
από τον Dan Doherty, σεφ του Duck & Waffle

Θα χρειαστείς (2 μερίδες): 6 φράουλες,  24 μύρτιλα (μπλούμπερι), 1 κουτ. Της σούπας ξύδι από σμέουρο, 1 κουτ. Της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 2 φιλέτα σκουμπρί ξεκοκαλισμένα και ξεφλουδισμένα, μια πρέζα εστραγκόν και μερικά φύλλα για γαρνιτούρα, ένα λάιμ.

Μουράτο γεύμα: Αυτά τα φρούτα λειτουργούν σαν αντιγηραντικά για τον εγκέφαλό σου.

Είναι αναπόφευκτο: στο γυμναστήριο, απαιτείται σκληρή δουλειά για να δυναμώσεις το σώμα σου και να το προστατεύσεις από τραυματισμούς. Από την άλλη πλευρά, στην κουζίνα, είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις κάτι ωφέλιμο για τον εγκέφαλό σου.
1. Κόψε τις φράουλες σε πολύ λεπτές φέτες και βάλτες σε ένα μπολ μαζί με τα μύρτιλα, το ξύδι και το ελαιόλαδο και άστα να «δέσουν» για πέντε λεπτά όσο εσύ ετοιμάζεις το υπόλοιπο γεύμα. Σύμφωνα με έρευνα του Annals of Neurology, τα μούρα που είναι πλούσια σε φλαβανοειδή, δεν είναι ευεργετικά στον εγκέφαλο μόνο των νέων και υγειών ανθρώπων, αλλά επίσης μειώνουν την πτώση των γνωστικών ικανοτήτων που συμβαίνει καθώς γερνάμε.
2. Στη συνέχεια, ψιλόκοψε το σκουμπρί και μοίρασέ το σε δύο πιάτα. Το ψάρι περιέχει ένα συγκεκριμένο τύπο λιπαρού οξέος, το DHA, το οποίο αποτελεί απαραίτητο οικοδομικό υλικό για τις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Fernando Gomez-Pinilla από το Department of Integrative Biology του UCLA. Αυτό βοηθάει στην προστασία της φαιάς σου ουσίας από ασθένειες όπως η Parkison’s και Alzheimer’s. Απλά σιγουρέψου ότι παίρνεις το πιο φρέσκο ψάρι- η τροφική δηλητηρίαση κάθε άλλο παρά έξυπνη είναι.
3. Τέλος, κόψε το εστραγκόν και ανακάτεψέ το με τα μούρα. Μοίρασε το μείγμα των φρούτων στα δύο πιάτα ομοιόμορφα. Δεν κάνει καμιά διαφορά στη γεύση, απλά έτσι για την ομορφιά και το food styling. Πριν σερβίρεις, ρίξε αλατάκι- πιπεράκι, γαρνίρισέ το με τα φύλλα του εστραγκόν και στύψε το λάιμ πάνω από τα πιάτα. Πολύ πιο εύκολο από το να σηκώνεις βάρη έτσι;

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Ελαφρά αρωματισμένη γλυκοπατάτα και κινόα
από την Anna Jones, συγγραφέα του A Modern Way to Eat

Θα χρειαστείς (2 μερίδες): 150γρ. Κινόα, 500ml ζωμό λαχανικών, 4 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια, 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδου, 2 καρότα κομμένα σε φέτες, 1 γλυκοπατάτα κομμένη σε φέτες, 100γρ. κρέμα καρύδας, 200γρ. ρεβίθια, 1 κουτ. Του γλυκού κουρκουμά, 2 κουτ. Του γλυκού σπόρους μουστάρδας, 400γρ. σέσκουλα/λαχανίδα, 1 λεμόνι, λάδι καρύδας

Ανακάτεψε τις αισθήσεις: η κουρκουμίνη που βρίσκεται στον κουρκουμά έχει αποδειχτεί ότι σε κάνει να νιώθεις πιο ξύπνιος.

Οι εκατοντάδες επιλογές που κάνουμε σε καθημερινή βάση- για να μην πούμε και για τις 200 αποφάσεις που παίρνουμε σχετικά με το φαγητό κάθε μέρα, σύμφωνα με το Cornell University- επηρεάζουν την διάθεση και την ενέργειά μας. Για να σιγουρευτείς ότι το βράδυ θα πέσεις για ύπνο με τα μυαλά στο κεφάλι, φτιάξε ένα πιο έξυπνο βραδινό.
1. Βάλε το κινόα στο τηγάνι μαζί με το ζωμό λαχανικών και σιγόβρασε για 10-12 λεπτά ώσπου να πιεί όλο το νερό του. Σβήσε το μάτι και κάλυψέ το με ένα καπάκι. Οι υδατάνθρακες που έχει το κινόα, έχουν αποδειχτεί ότι εφοδιάζουν τον εγκέφαλο σου με τη δύναμη να πηγαινοέρχεται απ ‘ τη μια δουλειά στην άλλη, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό στη λήψη αποφάσεων, σύμφωνα με τον δρ. Sullivan.
2. Ζέστανε σιγανά σε ένα κατσαρολάκι λίγο λάδι καρύδας και ρίξε μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Μαγείρεψέ το για δύο λεπτά, και ύστερα πρόσθεσε το σκόρδο και τους σπόρους μουστάρδας. Όταν οι σπόροι αρχίσουν να σκάνε, πρόσθεσε το καρότο και τη γλυκοπατάτα και μαγείρεψέ τα για κάνα λεπτό πριν βάλεις την κρέμα καρύδας, τα αποξηραμένα ρεβίθια, 400ml καυτό νερό, λίγο αλάτι και τον κουρκουμά –έρευνα του Journal of Psychopharmacology έδειξε ότι η κουρκουμίνη αυξάνει την ετοιμότητά σου μέσα σε μία ώρα. Αφού πάρει βράση, άστο να σιγοβράσει για ακόμα πέντε λεπτά.
3. Ψιλόκοψε τα φύλλα της σέσκουλας και κόψε τα κοτσάνια, έπειτα τηγάνισέ τα για τρία λεπτά. Τέλος, ανάμειξε το κινόα με την πατάτα και σέρβιρέ τα με την πρασινάδα και λίγο λεμόνι. Ωραία, τώρα τι θα δούμε; Narcos ή Walking Dead;

Περισσότερα…

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top