Φωτιά στον Βαρνάβα: Πως θα προφυλαχθούμε από τον καπνό

fotia-jpg.avif

Όταν βρίσκεστε κοντά σε μια δασική πυρκαγιά, είναι σημαντικό να προστατευτείτε από τον καπνό που παράγει η φωτιά στον Βαρνάβα, ο οποίος μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για την υγεία σας.

Ακολουθούν μερικά βήματα για να προφυλαχθείτε:

Μείνετε ενημερωμένοι

Παρακολουθείτε τις τοπικές ειδήσεις και ενημερώσεις από τις αρχές για την πορεία της πυρκαγιάς και τις οδηγίες εκκένωσης ή προφύλαξης.

Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους

Αν ο καπνός είναι έντονος, παραμείνετε μέσα στο σπίτι σας ή σε άλλο κλειστό χώρο. Κλείστε πόρτες και παράθυρα για να αποφύγετε την είσοδο καπνού.

Χρησιμοποιήστε σύστημα κλιματισμού

Αν έχετε κλιματιστικό, ενεργοποιήστε το στην ανακύκλωση του αέρα για να μην εισέρχεται καπνός από έξω. Βεβαιωθείτε ότι το φίλτρο είναι καθαρό.

Περιορίστε τις δραστηριότητες

Αποφύγετε οποιαδήποτε έντονη σωματική δραστηριότητα, καθώς αυτή αυξάνει την ποσότητα καπνού που εισπνέετε.

Χρησιμοποιήστε μάσκα

Εάν πρέπει να βγείτε έξω, φορέστε μάσκα N95 ή P100 που φιλτράρει τα μικροσωματίδια του καπνού. Απλές χειρουργικές μάσκες ή υφασμάτινες μάσκες δεν είναι εξίσου αποτελεσματικές.

Φιλτράρισμα αέρα εσωτερικών χώρων

Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε έναν καθαριστή αέρα με HEPA φίλτρο στο σπίτι σας για να μειώσετε τη συγκέντρωση καπνού.

Κλείστε τις συσκευές εξαερισμού

Απενεργοποιήστε ανεμιστήρες, εξαεριστήρες και απορροφητήρες κουζίνας που μπορεί να τραβήξουν καπνό από το εξωτερικό περιβάλλον.

Προστατεύστε ευπαθείς ομάδες

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καθώς αυτοί είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις του καπνού.

Καταφύγιο σε κλιματιζόμενους δημόσιους χώρους

Αν το σπίτι σας δεν παρέχει επαρκή προστασία, αναζητήστε καταφύγιο σε δημόσιους χώρους με κλιματισμό, όπως εμπορικά κέντρα ή κέντρα διαμονής.

Ετοιμαστείτε για εκκένωση

Εάν οι αρχές εκδώσουν εντολή εκκένωσης, αποχωρήστε αμέσως από την περιοχή. Η παραμονή κοντά σε μια δασική πυρκαγιά είναι επικίνδυνη, ακόμα κι αν ο καπνός είναι το μόνο εμφανές πρόβλημα.

Με την κατάλληλη προετοιμασία και τις σωστές προφυλάξεις, μπορείτε να προστατευτείτε από τους κινδύνους του καπνού μιας δασικής πυρκαγιάς.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top