Συνταγές

Σαλάτα Γκουακαμόλε: Η αυθεντική συνταγή από το Μεξικό

Το γκουακαμόλε είναι μια μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο, με πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τους Αζτέκους.

Η ονομασία του προέρχεται από τις ναουάτλ λέξεις “ahuaca-mulli”, που σημαίνουν κάτι σαν “σάλτσα αβοκάντο“.

Στην αυθεντική του μορφή, το γκουακαμόλε φτιάχνεται με πολτοποιημένο αβοκάντο, αλάτι και χυμό λάιμ. Συχνά όμως εμπλουτίζεται με διάφορα άλλα υλικά, όπως:

Κρεμμύδι: Ψιλοκομμένο κρεμμύδι για μια πινελιά φρεσκάδας και τραγανότητας.
Ντομάτα: Ψιλοκομμένη ντομάτα για μια δροσερή γεύση και χρώμα.
Κόλιανδρος: Φύλλα κόλιαντρου για μια έντονη γεύση.
Σκόρδο: Σκόρδο ψιλοκομμένο ή τριμμένο για μια πιο έντονη γεύση.
Πιπέρι τσίλι: Αλεσμένο πιπέρι τσίλι για μια πινελιά καψάδας (προαιρετικό).
Κύμινο: Σκόνη κύμινου για ένα ζεστό και γήινο άρωμα.
Χυμός λεμονιού: Χυμός λεμονιού αντί για χυμό λάιμ, για μια ελαφρώς διαφορετική γεύση οξύτητας.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν άπειρες παραλλαγές της συνταγής, με την προσθήκη υλικών όπως ανανάς, μάνγκο, πιπεριές τσίλι, φασόλια, αρακά ή ακόμα και τυρί.

Το γκουακαμόλε απολαμβάνεται συνήθως ως ντιπ, συνοδεύοντας:

Τορτίγιες: Τορτίγιες ψημένες ή τηγανητές, για να τις βουτήξετε στο γκουακαμόλε.
Τσιπς τορτίγιας: Τσιπς τορτίγιας, για ένα πιο τραγανό σνακ.
Λαχανικά: Στικ λαχανικών, όπως καρότο, αγγούρι ή σέλινο, για μια πιο υγιεινή επιλογή.
Κράκερς: Κράκερς, για μια πιο αλμυρή βάση.

Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε ως:

Σάλτσα: Σάλτσα για σαλάτες, tacos, burgers ή burritos.
Άλειμμα: Άλειμμα σε σάντουιτς ή wraps.
Γέμιση: Γέμιση για αβοκάντο toast ή quesadillas.

Το γκουακαμόλε είναι μια νόστιμη, θρεπτική και ευέλικτη σάλτσα, ιδανική για διάφορες περιστάσεις.

Είτε το απολαμβάνετε ως σνακ, είτε το χρησιμοποιείτε ως συστατικό σε ένα γεύμα, το γκουακαμόλε σίγουρα θα σας ενθουσιάσει!

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 1 μεγάλα αβοκάντο, ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 ψιλοκομμένη ντομάτα
  • Χυμό λάιμ
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
  • 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα περνάμε με λεμόνι για να μη μαυρίσουν.
  • Τα ψιλοκόβουμε σε κυβάκια και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Μάριος Αγγέλου

Share
Published by
Μάριος Αγγέλου

Recent Posts

15 Έξυπνα κόλπα για να βοηθήσετε κάποιον που αγαπάτε να κόψει το κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια δύσκολη και προσωπική πρόκληση, αλλά η υποστήριξη από τα…

2 days ago

Πολυτελή σπίτια: Οι 5 νέες τάσεις που ξεχωρίζουν

Kάθε χρόνο, ο πήχης ανεβαίνει και υπάρχει μια νέα τάση που κυριαρχεί στους πιο ελίτ…

2 days ago

Πώς να Θυμάσαι τα Μαθήματα: Συμβουλές για Μαθητές και Φοιτητές

Η εκμάθηση και η απομνημόνευση των μαθημάτων είτε πρόκειται για τα μαθήματα της γεωγραφίας είτε…

1 week ago

3 Υγιεινές συνταγές για υπέροχο κυριακάτικο γεύμα

 Αν ψάχνετε για ένα ισορροπημένο και υγιεινό γεύμα που να ενθουσιάσει την οικογένεια ή τους…

1 week ago

Γλώσσα του σώματος: 7 πράγματα που δεν γνωρίζατε ότι αποκαλύπτει

Η γλώσσα του σώματος είναι ένας ισχυρός και ακατάπαυστος τρόπος επικοινωνίας, που πολλές φορές αποκαλύπτει…

1 week ago

Οι 9 λόγοι που είναι λάθος οι συγκρίσεις του εαυτό σου με τους άλλους

Οι συγκρίσεις με τους άλλους είναι μια από τις πιο συχνές συνήθειες που καταστρέφουν την…

1 week ago