Ανοσοποιητικό σύστημα: 4 σημάδια ότι εξασθενεί – Τα συμπτώματα

anosopoitiko-jpg.webp

Τα προβλήματα με την πέψη και κάποια άλλα συμπτώματα θα μπορούσαν να είναι σημάδια ότι το ανοσοποιητικό σύστημα σας εξασθενεί.

Αισθάνεστε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα σας καταρρέει; Σύμφωνα με τον Δρ Peter Abel, ανώτερο λέκτορα βιοϊατρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire (UCLan), «το 70% των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκονται στη γαστρεντερική οδό στην επένδυση του εντέρου και κανονικά καταπολεμούν τις τοξίνες που μπορεί να έχουν καταποθεί.

«Ρυθμίζουν επίσης τα θρεπτικά συστατικά που εισέρχονται, έτσι ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες στο στομάχι και διάρροια».

Επαναλαμβανόμενα κρυολογήματα και γρίπη

Αρρωσταίνετε συχνά με συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης;

Ο Άμπελ είπε: «Ένα άτομο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εμφανίζει συχνά κρυολογήματα.

Αυτό οφείλεται στο ότι δεν παράγονται αρκετά λεμφοκύτταρα, τα οποία με τη σειρά τους παράγουν αντισώματα που καταπολεμούν τις ιογενείς λοιμώξεις. Αυτό μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως η κακή διατροφή.

«Οι βιταμίνες όπως η Β12, το φολικό οξύ ή ο ψευδάργυρος στη διατροφή συμβάλλουν στην παραγωγή αυτών των κυττάρων.

Εάν αυτές οι βιταμίνες λείπουν ή χρησιμοποιούνται υπερβολικά, μπορεί να αρρωσταίνετε πιο συχνά. Μπορεί επίσης να αυξηθεί ο χρόνος αποκατάστασης.

«Συνήθως, μπορείτε να περιμένετε δύο έως τρία κρυολογήματα το χρόνο. Πάνω από τέσσερα σε ένα χρόνο είναι ένα πιθανό σημάδι ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος».

Ήπιες λοιμώξεις

Κάποιες λοιμώξεις είναι συχνά εμφανείς, με οξεία συμπτώματα που δεν μπορείτε να μην παρατηρήσετε. Οι ήπιες λοιμώξεις, ωστόσο, μπορεί να παραμείνουν στο παρασκήνιο, προκαλώντας συμπτώματα που δεν είναι απαραίτητα σοβαρά, αλλά εξακολουθούν να δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

«Οι λοιμώξεις αυτές είναι πάντα εμφανείς, αλλά η αιμορραγία των ούλων μπορεί να σημαίνει ότι έχετε μια βακτηριακή λοίμωξη στα ούλα σας, το πόδι του αθλητή είναι ένας μύκητας του δέρματος που το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει και οι ενοχλήσεις στην κοιλιά θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να οφείλεται σε λοίμωξη του εντέρου ή του μικροβιώματος», είπε ο ειδικός.

«Αυτές οι λοιμώξεις χρειάζονται συνεχώς την προσοχή του ανοσοποιητικού σας συστήματος και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των λοιμώξεων από το σώμα ενεργοποιούνται και υποστηρίζονται από θρεπτικά συστατικά όπως ο ψευδάργυρος, οι βιταμίνες C και D3.

«Με την πάροδο του χρόνου, και αν δεν έχετε αρκετά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας, αυτές οι λοιμώξεις αρχίζουν να καταπονούν τον οργανισμό σας και το ανοσοποιητικό σύστημα στέλνει ένα άλλο μήνυμα για να σας προειδοποιήσει για μια αναβαθμισμένη κατάσταση – ρίγη, χαμηλός πυρετός, καταρροή η μύτη και η φλεγμονή είναι η επόμενη ανταπόκριση του σώματός σας.

«Μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε κάποιο πόνο και φλεγμονή και άλλα σημάδια ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταρρέει, όπως στοματικά έλκη ή πληγές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα είναι απασχολημένο αλλού».

Τι μπορείτε να κάνετε

Εάν υποψιάζεστε ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει εξασθενίσει, είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, ώστε να μπορεί να ελέγξει για τυχόν υποκείμενα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Επιπλέον, υπάρχουν αρκετά απλά βήματα διατροφής και τρόπου ζωής που προτείνει η ειδικός ευεξίας του Λονδίνου, Lauren Johnson Reynolds, για να μας βοηθήσει στην υποστήριξη της κανονικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

«Εστιάστε σε μια ισορροπημένη διατροφή ολικής αλέσεως πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες, υγιεινά λίπη και δημητριακά ολικής αλέσεως. Θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες C, D και ο ψευδάργυρος παίζουν κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού», είπε η Reynolds.

«Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Ακόμη και 30 λεπτά τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα είναι αρκετά για να έχουν αποτέλεσμα.

«Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, επομένως η υιοθέτηση τεχνικών μείωσης του στρες όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός μπορεί να είναι ευεργετική».

Ο ύπνος είναι επίσης απαραίτητος για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. «Έτσι, είναι σημαντικό να στοχεύετε σε επτά έως εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα – εάν ο ύπνος σας είναι προβληματικός, το να κάνετε πράγματα που βοηθούν στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, όπως η έκθεση στο πρωινό φως και το να φοράτε μπλε γυαλιά που εμποδίζουν το φως τη νύχτα, μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά», είπε. προστέθηκε.

«Τόσο το κάπνισμα όσο και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ είναι εξαιρετικά ωφέλιμα».

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top