Τι να τρώω αν έχω κολίτιδα

iStock-1221742765.jpg

3D Illustration Concept of Large Intestine a Part of Human Digestive System Anatomy X-ray 3D rendering

Οι φυτικές ίνες μπορεί να ανακουφίζουν τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου . Οι ερευνητές διατείνονται ότι η κατανάλωσή τους με μέτρο για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορεί και να συμβάλλει στην επιδιόρθωση ορισμένων από τους μηχανισμούς που αναστέλλουν την ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Τόσο οι διαλυτές όσο και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες ενδέχεται να επιβραδύνουν ή να επιταχύνουν τις συσπάσεις, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση της διάρροιας ή της δυσκοιλιότητας αντίστοιχα. Το κατά πόσο πρέπει να τις αυξήσετε ή να τις μειώσετε, εξαρτάται από τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η πάθησή σας.

 

Στην περίπτωση που έχετε δυσκοιλιότητα συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας προϊόντα ολικής αλέσεως, πιτυρούχα δημητριακά για το πρωινό σας, σαλάτα σε κάθε γεύμα, φρέσκα φρούτα και όσπρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Η κατανάλωση βρόμης με την κατανάλωση νερού μπορεί να εξαλείψει ή να περιορίσει τις κοιλιακές κράμπες καθώς τα κόπρανα γίνονται πιο μαλακά και περνούν πιο εύκολα από το παχύ έντερο.

Αν έχετε διάρροια μειώστε για κάποιο διάστημα σε συνεννόηση με το γιατρό σας την κατανάλωση τροφών που επιταχύνουν τις κενώσεις.  Κάποιοι ασθενείς ταλαιπωρούνται από τυμπανισμό, κοιλιακές κράμπες και αέρια όταν προσθέτουν απότομα και σε μεγάλες ποσότητες φυτικές ίνες στη διατροφή τους. Για να αποφύγετε αυτά τα συμπτώματα φροντίστε η ένταξή τους στο διαιτολόγιό σας να γίνεται σταδιακά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας. Μάλιστα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη, τα δημητριακά (κυρίως σιτάρι και καλαμπόκι), τα γαλακτοκομικά, ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα, οι πατάτες, το κρεμμύδι, τα εσπεριδοειδή, καθώς και το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά και τα τεχνητά γλυκαντικά (όπως η σορβιτόλη και η ασπαρτάμη), κάνουν πιο επίπονα τα συμπτώματα σε περισσότερο από το 20% των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σε κάθε περίπτωση, οι τροφές προς αποφυγήν είναι ξεχωριστές για κάθε άτομο. Καλό είναι,λοιπόν, αν διαπιστώσετε ότι έχετε τα συμπτώματα της πάθησης, να καταρτίσετε τη δική σας, προσωπική λίστα, με τις τροφές που σας ενοχλούν.

Για να δείτε εάν για την ευαισθησία του εντέρου σας ευθύνεται η διατροφή σας, καταγράψτε τις τροφές που καταναλώνετε για μία εβδομάδα. Σημειώστε τι ακριβώς περιλαμβάνεται στο καθημερινό σας διαιτολόγιο και σε ποιες ποσότητες. Καταγράψτε, επίσης, τα συμπτώματα που εκδηλώνονται μετά την κατανάλωση κάθε τροφής. Παρατηρήστε εάν εμφανίζετε δυσλειτουργία του εντέρου ή κάποιο άλλο σύμπτωμα. Με τον τρόπο αυτό θα εντοπίσετε τις τροφές που εντείνουν το πρόβλημα. Αποκλείστε τις από το διαιτολόγιό σας και παρατηρήστε εάν τα συμπτώματα υποχωρούν. Εάν η κατάσταση βελτιώνεται, μπορείτε να τις εντάξετε και πάλι στη διατροφή σας. Ωστόσο ο γιατρός είναι εκείνος που μπορεί να σας απαγορέψει την κατανάλωση τροφών που πιθανόν εντείνουν το πρόβλημα, έτσι ώστε να μην στερηθείτε θρεπτικά συστατικά.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top